Je huis verwarmen en energie besparen, hoe dan?
Een warm huis, wie wil dat nou niet? Vooral wanneer je thuiskomt na een lange werkdag in de koude wintermaanden wil je dat je huis snel warm is zodat jij op de bank kan neerploffen. Alleen die stookkosten, die zijn nog altijd een klap in je gezicht elke maand. Deze kun je verminderen, maar men weet vaak niet hoe. Wanneer jij een centrale verwarming hebt die wordt aangestuurd door en cv ketel dien je die ketel eens in de 15 jaar te vervangen. Door die te vervangen door een zuinigere warmtebron bespaar je een hoop energie en geld!
Welke warmtebron?
Voordat je je keuze maakt is het aan te raden om de verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Zo kun je weer een nieuwe cv ketel huren. De standaard hr-ketels zijn waarschijnlijk al een stuk zuiniger dan wat jij nu thuis hebt hangen, maar je hebt ook een milieuvriendelijke optie. Bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp.
Wat is een zonneboiler?
Simpelweg is een zonneboiler een installatie op het dak die de warmte van de zon gebruikt om water te verwarmen. En dan denk je misschien, dat werkt toch alleen maar in de zomer? Nee, ook in de winter is dit een goed alternatief voor een cv ketel. Wanneer er weinig zon is geweest, bijvoorbeeld met veel bewolking, dan kan een cv ketel, geiser of warmtepomp als back-up dienen. Wat veel mensen niet weten is dat een zonneboiler tot 50% op je energienota voor warm watergebruik kan besparen aangezien je nu geen gas meer nodig hebt!
Een andere optie: de warmtepomp
Dan hebben we nog de warmtepomp. Deze pomp haalt warmte lucht uit de omgeving en zet dit om in bruikbare warmte voor het verwarmen van je huis en het water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, allen werken op elektriciteit. Ja, je gelooft het bijna niet, maar hierdoor bespaar je tot 100% (!) op je gasrekening. Dat ga je zeker voelen in je portemonnee. Daarnaast is een warmtepomp ook veel beter voor het milieu dan een cv ketel.
Welke optie het beste voor jou is, ligt volledig aan je situatie, waar en hoe je woont. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen in alle opties. Maak een voor- en nadelen lijstje en ga langs een adviseur voordat je je keuze maakt. Het is een kleine tijdsinvestering, maar je krijgt er veel voor terug. Zo wordt je portemonnee weer een stuk zwaarder, maar draag je ook bij aan een betere wereld!