Verbeter je leven met domotica

3 juni 2020 | Tips | redactie

Wist je dat het mogelijk is om met domotica de technieken uit een woning in één enkele installatie te integreren? Zo kun je je hele woning aanpassen aan je eigen wensen, op een heel efficiënte manier. Er kan echt zoveel geregeld worden, het is fijn om er meer over te weten te komen. Je hebt de kans om je er in te verdiepen, want zo kun je bijvoorbeeld je zonwering automatiseren. Maar ook kun jij sfeerverlichting voorprogrammeren. Maar wat is domotica nog meer? Je komt er meer over te weten als je verder leest.  

Wat ga jij verbinden?

Er wordt ook wel gesproken over huis- of gebouwautomatisering als het over domotica gaat. Het gaat er met name om dat je je leven zo aangenaam mogelijk kunt maken, maar ook zo eenvoudig mogelijk. In huis kun je dan allerlei voorzieningen met elkaar verbinden en daar kun je van alles op aansluiten, te denken aan verwarming, verlichting en bijvoorbeeld inbraak- en brandbeveiliging.  

Voordelen van domotica

Er zijn heel wat voordelen te bedenken wanneer dat het over domotica gaat. Het eerste voordeel wat je zal ervaren is dat je mag rekenen op meer comfort, maar ook op meer veiligheid. Maar energie besparen is ook heel goed mogelijk dankzij dit systeem. Financieel kan het voor jou dus ook heel gunstig uitpakken. 

Zelf aan de slag met domotica in de woning

Domotica in je woning toepassen kan niet zomaar. Daar moeten wel de nodige voorbereidingen voor getroffen worden. Het belangrijkste is dat er dubbele bekabeling is. Maar dat is nog niet alles, je moet daarbij nog rekening houden met een aantal zaken waaronder het extra laagspanningscircuit, deze is nodig om informatie door te sturen naar het centrale gebouwbeheersysteem. Maar dat is nog niet alles, je hebt ook traditionele elektriciteitsdraden nodig voor de voeding van technische apparaten die werken op 220 Volt. 

Je eigen systeem realiseren?

Als je je eigen systeem ook wil realiseren, dan zijn dat in ieder geval aspecten waar je naar moet kijken. Goed om te weten is dat op het extra laagspanningscircuit de sensoren aan worden gesloten. Dit kunnen dan de lichtsensoren zijn, maar ook de temperatuursensoren en eventueel de bewegingsmelders. Maar je moet er ook nog rekening mee houden dat er in je elektriciteitskast meer ruimte moet zijn om extra domoticamodules te plaatsen. Neem de tijd om na te gaan hoe alles werkt en ga veilig te werk!