Welke werkschoenen hebben mijn werknemers nodig?

18 februari 2020 | Bedrijfsnieuws | redactie

Wanneer je op zoek moet naar werkschoenen voor je werknemers zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Er zijn namelijk veel soorten te vinden online. Daarbij heeft elke soort weer andere veiligheidsnormeringen die elke keer wat anders betekenen. Ook verschilt het per beroep welke soort werkschoen je nodig hebt, want elk beroep kent andere gevaren. Het is daarom erg belangrijk dat je goed onderzoek doet naar welke werkschoenen jij nodig hebt om aan te schaffen voor je werknemers. Want je wilt natuurlijk niet dan hun iets overkomt. Hieronder lees je een aantal soorten werkschoenen en waar welke schoen je voor beschermt. 

S1 werkschoenen

S1 staat voor safety 1 en is de minimale veiligheidsschoen. Dit betekent dat deze schoenen een veiligheidsneus hebben om je tenen te beschermen. Verder zijn de antistatisch en nemen ze energie op de hak. Wanneer jouw werknemers werken in droge omstandigheden zijn deze schoenen geschikt! Werken jouw werknemers in de retail , logistiek, transport en/of magazijn? Dan zijn dit soort schoenen vaak geschikt!

S1P werkschoenen

De S1P werkschoenen hebben net zoals type S1 een veiligheidsneus en zijn geschikt voor droge werkomstandigheden. Het verschil is, is dat type S1P ook een veiligheidszool heeft en daarom geschikt is wanneer er scherpe voorwerpen op de grond liggen. Daarom kan er soms een eis zijn om S1P schoenen te dragen, het is aan te raden om dit goed uit te zoeken!

S2 werkschoenen

Dit type werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Wanneer jouw werkgevers in vochtige omstandigheden werken, bijvoorbeeld buiten of  in de voedselindustrie, zijn dit type werkschoenen verplicht.

S3 werkschoenen

De werkschoenen die het meest gebruikt en gekocht worden zijn de S3 schoenen. Dit omdat ze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn. Dit type is namelijk een combinatie van S1P en S2. Hierdoor hebben de werkschoenen een veiligheidsneus, veiligheidszool en zijn ze waterbestendig.

Werklaarzen

Dan hebben we ook nog S4 en S5, dit zijn werklaarzen. S4 zijn laarzen met een stalen veiligheidsneus en vaak gemaakt van PU, rubber of kunststof. Hierdoor zijn S4 laarzen waterdicht. Het type S5 is hetzelfde als S4, maar heeft een tussenzool en antislipprofiel en daarom het meest veilig in de categorie laarzen.

Welk type werkschoenen jouw werknemers nodig hebben is volledig afhankelijk van de werkomstandigheden. Is het vochtig? Liggen er scherpe voorwerpen op de grond? Dit zijn allemaal dingen die je je af moet vragen. Het is belangrijk je goed in te lezen zodat je werknemers veilig aan de slag kunnen. Want veiligheid gaat voorop!